Oferta !!! Cumpără panourile solare de care ai nevoie și lasă transportul pe seama noastră - transportul este inclus în preț la achiziționarea a minim 6 panouri solare!

Panouri fotovoltaice sau panouri solare?

Panouri fotovoltaice sau panouri solare?

Chiar dacă sistemele fotovoltaice și colectoarele solare termice au fost utilizate pe scară largă de ceva timp, mulți potențiali investitori continuă să confunde aceste două sisteme care se bazează pe principii de funcționare diferite. Pentru mulți oameni, popularele panouri solare și fotovoltaice sunt același lucru - vom explica de ce această presupunere este greșită.


În acest articol, ne vom concentra pe asemănările și – mai presus de toate – diferențele dintre tehnologia fotovoltaică și colectoarele solare termice. Aflați cum funcționează cele două sisteme, aflați secretele designului și funcționării lor și descoperiți care sistem este mai bun: panouri solare sau fotovoltaice?
 

Fotovoltaice sau solare – diferențe și asemănări

În primul rând, ne vom uita la asemănările dintre panourile fotovoltaice și colectoarele solare termice. Mulți oameni le confundă deoarece ambele soluții sunt instalate pe acoperișurile clădirilor și la nivelul solului, folosind structuri concepute pentru acest scop specific. O altă asemănare între cele două soluții este că folosesc energia solară.
 

Care este diferența dintre panourile fotovoltaice și solare?

Totuși, aici se termină asemănările deoarece energia termică solară este absorbită de cele două sisteme în scopuri complet diferite. Panourile fotovoltaice sunt instalate pentru conversia energiei termice în energie electrică, în timp ce panourile solare transformă radiația solară în căldură. Acesta este motivul pentru care aceste soluții nu concurează între ele. În schimb, se pot completa reciproc.
 

Cum funcționează colectoarele solare termice?

Știți deja care este diferența dintre panourile fotovoltaice și solare. Acum, este timpul să ne uităm la designul celor două sisteme. Colectoarele solare termice absorb radiația solară care ajunge la absorbant, care transferă energie mediului, de obicei o soluție de apă și glicol. Mediul furnizează schimbătorul de căldură sub formă de apă caldă. La fel ca sistemele fotovoltaice, popularele panouri solare funcționează cel mai eficient atunci când sistemul este direcționat spre sud. Cu toate acestea, spre deosebire de panourile fotovoltaice, colectoarele solare termice prezintă restricții semnificative, deoarece funcționează numai atunci când este însorit, iar acest lucru duce la pierderi semnificative de căldură în zilele reci și înnorate.
 

Tipuri de colectoare

În prezent, există două tipuri de bază de colectoare solare termice: plat și vid. Datorită condițiilor climatice din Polonia, ambele tipuri funcționează cel mai eficient din aprilie până la sfârșitul lunii octombrie, când nivelul de insolație este cel mai intens.
 

Panouri solare vs panouri fotovoltaice: care este principiul de funcționare al panourilor fotovoltaice?

Pentru a înțelege diferența dintre panourile solare și fotovoltaice, este necesar să cunoașteți și principiul de funcționare al sistemului fotovoltaic. Panourile solare sunt realizate cu siliciu, absorb energia solară și o transformă în energie electrică. Energia obținută în acest mod poate fi utilizată pentru a furniza toate tipurile de sisteme și echipamente de uz casnic, de birou, industriale sau agricole. După cum putem vedea, domeniul de aplicare al fotovoltaicii este mult mai larg decât cel al colectoarelor solare termice, care sunt utilizați în principal pentru producerea de apă caldă menajeră.

Parametrii energiei electrice generate de panouri sunt reglați de invertor, care este o altă componentă obligatorie a fiecărui sistem. Invertorul transformă curentul continuu în curent alternativ, adică curentul din prizele sistemelor de uz casnic. Ceea ce este foarte important, sistemul fotovoltaic funcționează nu doar în zilele însorite, ci pe tot parcursul anului, și atunci când insolația este mai mică. Surplusul de energie generat vara este transferat de către prosumator către compania de energie pentru a „recupera” o parte din rezervele stocate în lunile de toamnă și iarnă, când sistemul fotovoltaic este mai puțin productiv. Acest lucru reduce semnificativ facturile la electricitate.
 

Tipuri de panouri fotovoltaice

Când puneți întrebarea: panouri solare sau fotovoltaice, merită să vă concentrați — ca și în cazul colectoarelor solare termice — pe tipurile de module fotovoltaice disponibile pe piață. Ele sunt împărțite în monocristaline și policristaline.
 

Panouri monocristaline

După cum sugerează și numele în sine, sunt fabricate din siliciu monocristalin, iar culoarea lor poate varia de la albastru închis la negru. Sunt produse prin tăierea cristalelor de siliciu și prezintă colțuri teșite caracteristice. Se remarcă prin rezistență bună la deteriorări mecanice și temperaturi extreme, pe lângă faptul că sunt foarte eficiente.
 

Panouri fotovoltaice policristaline

Acest tip de panou este realizat din siliciu policristalin produs din numeroase mono-cristale. Se caracterizează printr-o culoare albastru deschis și margini distinctive de cristal. Celulele, însă, au formă pătrată. Panourile fotovoltaice policristaline sunt considerate mai puțin eficiente și mai vulnerabile la temperaturi ridicate. Cu toate acestea, sunt populare datorită faptului că sunt mai puțin costisitoare decât modulele monocristaline.

Funcționarea sistemului fotovoltaic este complicată doar teoretic. Panoul fotovoltaic constă dintr-o celulă fotovoltaică, cadru, sticlă specială și film. Deci, designul panourilor fotovoltaice este relativ simplu.
 

Panouri fotovoltaice vs colectoare solare termice – puncte forte și puncte slabe

Când comparăm tehnologii precum panourile solare și fotovoltaice, merită să luăm în considerare punctele forte și punctele slabe ale ambelor soluții. După cum știți deja, colectoarele solare termice nu sunt la fel de versatile ca sistemele fotovoltaice, care sunt folosite nu numai pentru încălzirea apei, ci și pentru a furniza diverse echipamente electrice cu electricitate gratuită de la Soare.

Punctele forte ale sistemelor fotovoltaice:
  •      funcționare pe tot parcursul anului,
  •      care să permită independența energetică,
  •      nu este necesară întreținere complicată,
  •      eligibil pentru subvenții,
  •      sursă de energie regenerabilă, ecologică,
  •      potențialul de reducere a facturilor la electricitate.
Puncte slabe ale fotovoltaicii:
  •      performanța sistemului depinde de insolație,
  •      costul inițial ridicat al investiției,
  •      producerea de energie electrică numai pe zi,
  •      necesitatea desemnării unei zone de instalare dedicate,
  •      rentabilitatea depinde de reglementările legale.
Puncte forte ale colectoarelor solare termice:
  •      posibilitatea de a produce apă caldă fără pornirea sistemului de încălzire,
  •      suport al sistemului de încălzire centrală,
  •      eficienta energetica,
  •      funcționare confortabilă și fără întreținere.
Punctele slabe ale colectoarelor solare termice:
  •      potrivit în primul rând pentru încălzirea apei calde menajere,
  •      generarea de căldură numai în zilele însorite,
  •      costul inițial ridicat al investiției,
  •      risc de stagnare sau scurgere a panourilor solare în cazul utilizării inadecvate a căldurii pentru apa caldă menajeră.
Cine ar trebui să aleagă panourile solare și cine ar trebui să aleagă fotovoltaice?

Știți deja diferența dintre panourile fotovoltaice și solare și punctele forte și punctele slabe ale ambelor soluții. Acum este momentul să luați în considerare când este înțelept să alegeți colectoarele solare termice și când sistemul fotovoltaic este mai bun. Dacă:
  •      prioritatea ta este încălzirea apei calde menajere,
  •      vrei o soluție care să susțină funcționarea sistemului de încălzire,
  •      doriți să combinați sistemul solar cu o pompă de căldură sau un cazan cu condens,
investitia in colectoare fotovoltaice este o idee buna. Cu toate acestea, dacă prioritatea dvs. este să deveniți independent de rețeaua de alimentare cu energie electrică, să reduceți facturile la electricitate și să găsiți o sursă de energie regenerabilă ecologică, care să poată fi folosită în diferite scopuri, luați în considerare investiția într-un sistem fotovoltaic rezidențial.
Concluzie: panouri fotovoltaice sau panouri solare?

După cum puteți vedea, răspunsul la întrebarea: care dintre ele este mai bun – panouri solare sau panouri fotovoltaice, depinde în mare măsură de nevoile individuale ale fiecărui investitor. Un aspect crucial al procesului de luare a deciziilor este specificarea detaliată a utilizării sistemului solar, precum și analiza cost-beneficiu. Instalarea colectoarelor solare termice permite producerea de apă caldă menajeră vara fără a utiliza echipamente de încălzire. La rândul său, un sistem fotovoltaic rezidențial permite utilizarea energiei electrice pe tot parcursul anului și stocarea surplusului de energie electrică generată în rețea. Indiferent de alegerea ta finală, ar trebui să fie atent gândită.

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!